Tumori osoase benigne

Ca în cazul oricărei tumori şi tumorile osoase sunt caracterizate de apariţia unor celule cu mecanisme alterate ce se multiplică aberant şi nu mai îndeplinesc funcţiile ţesutului din care fac parte.

Tumorile osoase benigne sunt caracterizate însă de o creştere mult mai lentă decât în cazul celor maligne. Nu dau recidive după extirparea completă şi nu dau metastaze.

Osteomul osteoid

Apare cu precădere la adolescenţi şi adulţii tineri (80% din pacienţi au sub 30 ani) şi mai frecvent la băieţi. Este localizat pe diafiza oaselor lungi (femur, tibie).

tum osoase ben 1 Tumori osoase benigne

Fig – Radiografie cu Osteom osteoid de tibie proximală

Simptomatologie

–          Durere

–          Tumefacţie

–          Limitarea mişcărilor articulare

–          Atitudini vicioase ale coloanei vertebrale

–          Inegalităţi de membre.

Diagnostic

Este foarte importantă anamneza în aceste cazuri, deoarece anumite caracteristici ale durerii pot orienta medicul specialist spre diagnostic. Astfel este caracteristică ameliorarea durerii la administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, în special a aspirinei, şi accentuarea nocturnă a durerii.

Examenul imagistic constă în efectuarea de radiografii ale segmentului afectat şi, acolo unde acestea nu sunt concludente, se apelează la examenul CT.

Tratament

Vindecarea se produce după excizia formaţiunii tumorale până în ţesut sănătos.

Evoluţie

Singura complicaţie posibilă este cea de apariţie a recidivelor, atunci când nu s-a extirpat în totalitate formaţiunea tumorală. Nu există transformare malignă a acestei tumori.

Condromul

Este o tumoră benignă cu potenţial de malignizare de 10-15%. Poate exista sub două forme: encondrom şi eccondrom. Atunci când se întâlnesc mai multe astfel de formaţiuni la acelaşi pacient se conturează o boală numită encondromatoză sau boala Ollier. Apare cu precădere la fete şi mai asociază angioame cutanate.

tum osoase ben 2 Tumori osoase benigne

Fig – Radiografie cu Condrom de falangă proximală mână

Simptomatologie

–          durere

–          tumefacţie

–          deformări ale membrelor în encondromatoză.

Diagnostic

Tabloul clinic sărac face ca descoperirea tumorii să fie întâmplătoare la un examen radiolog de rutină sau cu ocazia apariţiei fracturilor.

Tratament

Condromul solitar impune tratamentul chirurgical ce constă în chiuretaj sau exereză. Chiuretajul va fi urmat de utilizarea grefei osoase în spaţiul rămas liber.

Evoluţie

Aceste tumori se pot transforma malign. În cazurile de chiuretaj incomplet poate apărea recidiva locală.

Tumora cu celule gigante

Se numeşte astfel deoarece este constituită din anumite celule gigante ce conţin mai mulţi nuclei. De obicei o celulă conţine un singur nucleu. Aceste tumori se situează la graniţa dintre benignitate – malignitate. Există astfel tumori benigne şi tumori maligne, în funcţie de anumite caracteristici ale unor celule din compoziţia lor. Majoritatea acestor tumori apar la vârste cuprinse între 20-40 ani, la sexul feminin. Sunt localizate cu precădere la extremităţile oaselor lungi ale membrelor.genunchiul este afectat frecvent.

tum osoase ben 3 Tumori osoase benigne

Fig – Radiografie cu Tumoră cu celule gigante de femur distal

Simptomatologie

–          durere locală

–          tumefacţie

–          limitarea mobilităţii articulare

–          fractura pe os patologic.

Diagnostic

După examenul clinic efectuat de către specialist se va trece la examenul imagistic, când se vor efectua radiografii. Diagnosticul de certitudine este însă obţinut în urma biopsiei, cu ocazia căreia se va practica şi tratamentul definitiv.

 

Tratament

Acesta este nuanţat în funcţie de rezultatul anatomopatologic. Formele mai puţin agresive se pot trata prin simplul chiuretaj şi grefare osoasă sau cu ciment acrilic. Formele agresive intră însă în categoria tumorilor maligne şi trebuiesc tratate mai radical. Se practică în aceste cazuri rezecţia tumorii, adică ridicarea în  bloc a formaţiunii până în ţesut sănătos, urmată de reconstrucţia defectului astfel rezultat prin diverse metode.

Menţionez că există multe alte forme de tumori osoase benigne. Au fost alese spre exemplificare unele reprezentative pentru acest capitol. Pentru alte amănunte, vă rog să contactaţi medicul specialist.